KAKO SE PRAVI NAJBOLJA DOMAĆA TESTENINA?

Da li ste i vi od onih koji obožavaju testeninu? Špagete bolonjeze, karbonara, fusili sa 5 vrsta sireva, pene piletina pesto, samo su jedne od nekoliko vrsta testenina u kojima uživaju sve generacije u raznim prilikama. Domaća testenina povećava sitost i osigurava energiju dugo nakon obroka.

ISTORIJA TESTENINE

 

Istraživanja su pokazala da prva pojava testenine datira još od vremena pre Isusa Hrista.

 • Prvi precizniji tragovi se javljaju 1154. godine kada je u Italiji geograf Al – Idrin opisivao trijah – “jelo od brašna u obliku niti”. Ova testenina se proizvodila u Palermu i izvozila na ostatak Apeninskog poluostrva.
 • 1279. godine je notar iz Đenove Ugolino Skarpa dok je popisivao imovinu jednog pomorca našao punu korpu makarona.
 •  1474. godine istoriograf Bartolomeo Saki je u svom kuvaru opisao proces sušenja i čuvanja testenine.
 • U 17. veku se pojavila kombinacija testenine sa paradajzom.
 • Godine 1870. pojavljuju se prve hidraulične prese i počinje proces mehanizacije.

NAJBOLJA DOMAĆA TESTENINA U GRADU

 

Crispy Gastro bar je restoran internacionalne kuhinje. Smešten je u najluksuznijem delu Novog Beograda – West 65, pored biznis parka Airport city. Domaća testenina je jedan od naših „pečata“ koji se izdvaja od drugih. Naša domaća testenina je u isto vreme sveža pasta „fresh pasta“. To znači da nije u potpunosti isušena već je samo delimično prosušena. To znači da ne može da stoji dugo već se koristi samo 3 – 4 dana od kako se napravi.

 KAKO SE PRAVI NAJBOLJA DOMAĆA TESTENINA?

 

Testeninu proizvodimo sami po najklasičnijem receptu za svežu domaću italijansku pastu: semolina brašno i voda. Osnovno je da je ovaj tip brašna od najtvrđe pšenice „Triticum durum“. Karakteriše ga veliki procenat proteina i naglašeno žuta boja. Voda je jedini dodatak u procesu pravljenja testa. Voda se pri mešanju dodaje lagano sve dok se ne dobije potpuna homogenizacija vode i brašna. Količina vode je u odnosu na neka druga testa (hleb, pica) veoma mala tako da ovo testo ostaje fino zrnasto. U mašini za pastu „pasta ekstruder“ uz veliki pritisak testo se gura kroz tunel gde se dodatno homogenijzuje. Na kraju prolaskom kroz bronzani alat formira se u željenom obliku. Ne koristimo aditive niti veštačke boje. Testenina je posna.

VRSTE I OBLICI NAJBOLJE DOMAĆE TESTENINE

 

Oblici mogu biti razni, a mi preferiramo: špagete, fusili i pene.

U Crispy Gastro Baru možete uživati u neodoljivim:

 • Špagete bolonjez su najprodavanije špagete na svetu, sa bolonjez sosom i parmezanom. Naš bolonjez sos se kuva dugo, a od mesa koristimo samo prvoklasnu junetinu.
 • Špagete karbonara su špagete sa slaninom, žumancem, pavlakom, parmezanom i malo više bibera.
 • Fusili Vege (posno) je kratka „fusili“ pasta suptilne forme, sa puno raznovrsnog povrća i crvenim paradajz sosom.
 • Fusili sa 5 vrsta sireva je kratka „fusili“ pasta suptilne forme, sa predivnim kremom od pavlake i istopljenih 5 sjajnih sireva: gorgonzolom, gaudom, čedarom, mocarelom i parmezanom.
 • Pene Arabiata (posno uz napomenu) je kratka „pene“ pasta, sa ljutim sosom na bazi paradajza, svežim paradajzom u kockicama, sušenim paradajzom i parmezanom.
 • Pene Napoli (posno uz napomenu) je kratka „pene“ pasta, sa napoli sosom, pančetom i parmezanom.
 • Pene piletina pesto je kratka „pene“ pasta, sa piletinom, pesto sosom, pavlakom, brokolijem i parmezanom.

 

testenina

DA LI JE TESTENINA ZDRAVA?

 

Često se postavlja pitanje da li je testenina zdrava? Odgovor na ovo pitanje je DA! Testenina se nalazi na samom vrhu piramide ishrane. Ovakva testenina uz pravilno kuvanje „al dente“ dovodi do niza benefita. Povećava sitost i osigurava energiju dugo nakon obroka. Ima nizak glikemijski indeks (GI), što znači da je telo vari sporije od većine ugljenih hidrata. Testenine sastavljene od standardnih tipova brašna koji se uobičajeno mogu naći na našem tržištu,  su sa visokim GI indeksom.

 

Vaš omiljeni koktel bar, restoran Novi Beograd, WEST 65, Omladinskih brigada 86ž

Crispy Gastro Bar